Wednesday, December 28, 2011

Cerita AkuTentang Dia (Dr Normaliza)

Assalammualaikum....

Nak tulis cerita tentang kelas multimedia ni kena ada kekuatan yang tinggi, silap tulis habis habis la....tapi aku nak tulius jugak tentang kelas ni... best tak best tu belakang cerita yang penting ni luahan hati aku yang ikhlas lagi jujur...Pertama kali aku masuk kelas dia memang gerun sesangat, mane taknya muka dia punya la garang, bengis tapi rupanya ehm...indah khabar dari rupa. Tak la garang mana pun cuma tegas tegas je la.. ha tula dia pensayarah aku, nama pena dalam blognya drNotts. Nama betul Dr Normaliza. Sapa-sapa yang nak follow dia pegi kat sini...http://aammwa.blogspot.com/ .
        Erm.. kelas pertama dia, awal-awal lagi dia dah bagi amaran jangan pakai pakaian yang tak mencerminkan seorang pelajar, jadi kami semua di suruh pakai pakaian yang smart2 dan cantik-cantik bagi kaum hawa. Lambat datang kelas jangan harap nak masuk kelas dia, kompom kena duduk luar sampai dia suruh masuk, tu pun kalau dia panggil masuk, tapi tak pernah pun dia panggil budak yang datang lambat tu masuk, makin markah kena tolak ada la.. tu la Drnotts yang meng ajar aku menjadi orang yang berdisplin dan beretika. minggu pertama kami di suruh membentuk kumpulan, dan aku dan kawan-kawan aku membentuk kumpulan My Team Production yang dianggotai seramai 6 orang ahli iaitu, Siti Hajar, Nurul Huda, Elizatul Nataysah, Mohd Haris, Norzelliayana (nana) dan aku Mohd Efandi. 


Ni ahli kumpulan aku "kumpulan My Team Productiom" 

Time nak tubuhkan kumpulan ni punya la susah, kena cari orang yang betul-betul kental dalam mengharungi cabaran yang diberikan oleh Drnotts. Tugasan pertama aku dan kumpulan lain kena buat ni ha...




"Main tampal-tampal pulak dia.. tapi best membina pasukan yang berkerjasama"

Time ni kena buat dalam masa 1 jam lebih je, punya la terkejar-kejar nak cari huruf-huruf, nak cari gambar nak tampal gambar, nak ikat jadi reben la, peh memang menguji ketabahan, dan kesabaran hati la.. kalau lah hati kiteorang ni taka da kesabaran yang kuat mahu tak buat kite orang benda ni, nampak macam merepek tapi ada makna tersirat yang nak disampaikan oleh DrNotts. jawapannya adalah untuk membina kerjasama diantara ahli kumpulan. tulah matlamat utamanya kot. Lepas buat kerja ni, tak silap aku DrNotts bagi tugasan multimedia yang pertama kena buat video, lepas tu, post kat youtube. Video pertama kumpulan aku buat, video klip lagu tema kumpulan "Dadali". Susah nak buat klip video ni, kalau tak sabar boleh jadi gaduh dalam kumpulan tu.. masa wat video tu, hujan pulak tu, memang wat hati jadi marah je, nasib baik la kumpulan aku sabar-sabar orangnya. yang penting aku dah buat tak silap 6 video yang dah post kat youtube. yang kedua video seram (spirit), lepas tu, video klip lagu, amek lagu kalis rindu,  lepas tu walimatul urus, lepas tu dokumentari. wat dokumentari yang susah sebenarnya. kena pegi cari sampah sarap yang dibuang merata tempat. ermm... memang penat la. 
       dalam kelas DrNotts ni, bestnya Dr ni spotting habis. kena cari teka-teki la , sampai kena perah otak cari teka-teki nak anta kat dia, mungkin dia nak wat kajian kot tentang teka teki yang para pelajar dia bagi, mana la tau..heee, kena cari 30 teka- teki pulak tu.. macam la kiteorang ni mesin kekeluarkan teka-teki, walaupun susah nak cari teka-teki tu aku dapat banyak teka-teki yang aku tak penah twerfikir pun...hahahha.selain tu dalam kelas ni ada jugak di suruh wat kalendar, papan iklan, papan iklan kumpulan aku buat tentang era biskut, dari keluaran yang klasik hingga yang terkini, lepas tu  ada buat majalah, kumpulan aku buat majalah baju T-shirt..





"tekun tak tekun aku colur"

Kelas ni memang best, suka duka, kami bersama, kena marah dah jadi sebahagian dari hidup kami. tapi yang paling akan aku rindu dalam subjek multimedia ni, setiap malam khamis mesti kami satu kumpulan akan berkampung wat pengeditan video, wat kerja-kerja DrNotts, memang tak tidur la malam tu sampai ke pagi... lepas ni dah tak da kelas ni, mesti rindu tapi yang bestnya malam khamis dah boleh bersuka ria..heee. ek belum habis lagi yang paling best lagi kete orang kena jadi paparazzi Dr Notts, masa dekat fakulti Kejuruteraan, ni paparannya..



 "Kalau gambar macam ni DrNotts Tak nak..."



 Ahli kumpulan aku "My Team Production"



Ha tu la dia asam garam dalam kelas Kesusasteraan Dalam Multimedia, ada suka duka, gembira, penat, letih, geram, nagntuk pun ada tome edit video la... tapi semuanya menajar aku dan kami semua menjadi manusia yang berdisiplin dan mengajar kita menjadi orang yang bertanggungjawab dalam melaksanakan tugasan. Terima Kasih Dr Normaliza@DrNotts. Jasamu akan kami kenang. 


Terima Kasih

Dedaunan menangis kerinduan
melihat insan pergi tinggal kenangan
yang telah mendidik kami menjadi insan
yang telah mengajar kami  erti kehidupan

terima kasih
segala tunjuk ajar akan aku laksanakan
segala bakti mu akan aku semai
segala ilmu yang kau beri akan aku sematkan

kerinduan akan tercipta
kenangan akan terbayang difikiran
wajah nan ceria akan aku abadikan

terima kasih Guruku Dr Normaliza.


Wednesday, December 21, 2011

selamat pagi



selamat pagi penghuni dunia!

hari ini cuaca begitu mendung,

camar berkicauan tanda kegembiraan

dan semoga kampung halamanku terselamat daripada bencana banjir

AMIN....

web site

ini lah website saya 

jom layari website ini, heee...
                             



sudi-sudilah kunjungi website saya ini


sekian terimakasih.........



Friday, December 16, 2011

jangan lari-lari!! nanti jatuh, kiteorang gelak....

Kau ingat, kau boleh terlepas ke...!!! tak hari ni, esok ada, tak esok lusa ada, tak lusa hari-hari yang berikutnya pun ada...kau nak lari kemana lagi...kita tetap jumpa...hari-hari kita akan ngadap muka yang sama je...kau jangan la nak melari-larikan diri kau tu...jangan la takut sangat...kita orang cuma nak bagi kau hadiah je... tu pun kau nak lari...apa la kau ni...kau nak tau tak, kita orang nak bagi hadiah apa kat kau...erm...mesti la dua bungkus tepung, 5 biji telur busuk...air sebaldi yang dah dicampur dengan segala macam bendasing yang busuk-busuk...amek kau lepas ni...heeee!!! baru kau rasa lepas ni...dah lama tak kena kan...asik-asik kau je yang buat kiteorang, kali ni tak lepas punya kau...kau bersedia je la...malam tadi macam dah bersedia je kau...siap pakai baju yang senang dibasuh tu...ingat kitaorang nak buat, kiteorang nak tunggu kau lepa je, baru kiteorang buat...heee, konon nak melarikan diri...akhirnya turun jugak, konon redha la ye...mesti lepas ni pergerakkan kau terbataskan, hati kau mesti berdegup-degup ketakutan...haahaahhah, baru kau tahu, tu la yang kiteorang rasa time kiteorang dulu....jaga-jaga setiapa pergerakan kau kiteorang akan perhatikan... jangan risau tau, kau tetap akan kena, .............. dan tradisi tetap tradisi...ini la yang kita cipta dulu, lepas kita keluar nanti agak-agak kalu rindu kat kiteorang, ingat la tentang tradisi ni, mesti kau tersenyum sendirian...heee................SEKIAN.
 

Sunday, November 27, 2011

Cetusan fikiran, gerakan jemari

                                                                              "Masa"


                                                                        hari berganti hari
                                                              pantas masa melewati semalam
                                                       semalam tidak mungkin menyapa kealpaan
                                                                   
                                                                    dikeresahan waktu itu
                                                                      kita tertanya-tanya
                                                                    mengapa masa pantas 
                                                              melewati ketidaksedaran fikiran
                                                         yang menjauhkan kita akan kebenaran
                                                                
                                                                  masa sering mendahului kita
                                                                persiapkan diri menjadi pantas
                                                                    bukan seorang yang malas
                                                                        
                                                              semalam akan berubah untuk hari ini
                                                        hari ini akan meninggalkan kita untuk hari esok
                                                            esok akan menentukan siapakah diri kita
                                                                        
                                                                                      By:
                                                                               Efandi Yusop

Cetusan fikiran, Gerakan jemari

                                                       
                                                          Kembalinya apa yang dicari
                                                             
                                                             Ketenangan itu kembali
                                              setelah aku bermunajat di sudut keresahan 
                                          berhari-hari aku menyendiri dicelahan kekusutan
                                     tiada siapa mengetahui sekeping hati yang hampir musnah
                                               Dia, telah mengembalikan apa yang aku cari
                                                                                     
                                                                               by:
                                                                       Efandi Yusop
                                              

Friday, November 25, 2011

Tabligh, aku, dan suka...

Assalammualaikum,


tabligh, mesti korang semua tau kan. Apa kena mengena dengan aku? kenapa aku? adakah aku ni alim sangat? apakah wajah aku ni ada sinar kebaikan?, adakah aku ni orang yang baik? semua persoalan ini telah berada didalam fikiran aku dan hati aku sejak aku di bangku sekolah lagi sehinggalah kini. adakah aku ini sombong tidak mahu  ikut mereka ini keluar bersama-sama untuk menyampaikan syiar islam? setiap kali mereka ajak aku keluar aku mampu tersenyum tanpa ada suara yang mengatakan ya atau tidak. memang aku minat pergi surau untuk berjemaah setiap kali waktu solah masuk, bila aku tak pergi hati aku berdebar-debar, rasa macam ada sesuatu yang tak kena. Ada sekali tu aku balik dari solat asar berjemaah di surau kampung aku, adalah kawan aku ni tengah jalan-jalan depan rumahnya, dia cakap, rajinnya g surau, tak kan g surau kerana nak exam spm kot. AH aku mampu tersenyum. Ada lagi, bila aku suka g surau adalah yang memerhatikan aku, orang kampung aku ahli jemaah surau kampung aku jugak. ada suatu petang tu, dia g jumpa ayah aku, dia kata anak kau rajin lah g surau, bagus, tak macam kawan-kawan yang lain. Bila orang kampung tu cakap cam tu, aku terus tak g surau lepas tu, aku tak nak la orang kata aku ni baik, kerana aku g surau je, padahal aku ni orangnya sangat-sangat la jahat.. Bila aku fikir, kenapa aku tak g surau kerana orang tu kata aku baik, padahal aku g surau tu kerana ALLAH, untuk menunaikan kewajibannya. aku pun g la surau lagi. aku pun tak tahu kenapa aku minat sangat g solat jemaah kat surau. banyak kali la tabligh datang kat surau aku ni, dan dia ajak aku keluar untuk menyebarkan islam tapi mas tu aku masih di bangku sekolah, jidi aku tak pergi dan bila diorang ajak aku, aku mampu tersenyum. itulah isyarat aku setiap orang tabligh ajak aku keluar. Aku bukan tak nak ikut, tapi ada sebab kenapa aku tak pergi, mungkin aku belum bersedia kot untuk jadi tabligh, kadang-kadang nak jugak rasa macam mana jadi tabligh ni. Tadi aku siap solat maghrib berjemaah ada orang menyapa aku, dia tu orang tabligh juga, dia ajak aku kuar 3 hari untuk menyebarkan islam, dan aku berikan isyarat senyum jugak... Abang tabligh, aku minta maaf kerana aku belum bersedia lagi.

 P/S: AKU CERITA INI BUKAN UNTUK MEMBANGGA DIRI, TETAPI CUMA LUAHAN HATI AKU SAHAJA. BILA KORANG BACA NI JANGAN ADA BERKATA DIDALAM HATI TAW, YANG AKU NI BANGGA, KONON BAIK, KONON ALIM. TOLONG BUANG ITU SEMUA YE. 

Wednesday, November 23, 2011

Driver Bas yang.....

Tadi petang aku balik dari fakulti FBMK dengan bas. Tiba di perhentian bas depan panggung percubaan ada 2 orang pelajar cina nak tumpang balik ke kolej kpz, pak cik driver bas tu pun cakap tak berhenti di kpz, lepas tu bas pun jalan lagi. sampai di perhentian bas dekat dengan flat ikan, ada beberapa orang pelajar melayu nak tumpang balik ke kpz, driver bas tu pun cakap "boleh", dan budak-budak tu pun naik dengan gelak ketawa kegembiraan, aku pun cakap di dalam hati aku kenapa Pakcik driver ni tak bagi naik 2 orang pelajar cina tadi dan dia bagi pelajar melayu ni naik pulak, adakah ini ada unsur-unsur perkauman, jika ini benar ada unsur-unsur perkauman, dimana letak nya ketinggian budi bahasa dan adap sopan kita sebagai orang melayu melayan orang bukan melayu? kenapa mesti ada unsur-unsur sedemikian di universiti? sedangkan bas yang aku naik itu menghala satu jalan yang sama, boleh je kan pelajar cina tu naik.. kenapa ada unsur rasis didalam hati pakcik bas tu. bila aku fikirkan kesian pelajar cina itu dan menyampah tengok pelajar melayu tu naik dengan tersenyum-senyum kegembiraan. alangkah sedihnya 2 orang pelajar cina itu dapat tahu yang ada pelajar melayu naik nak berhenti dekat tempat pelajar cina itu hendak berhenti iaitu di KPZ. Mintak maaf pakcik driver bas, aku memang tak berkenan dengan perangai kamu yang mempunyai unsur perkauman itu. mintak-mintak rezeki yang diamanahkan untuk mengambil dan menghantar pelajar pergi dan pulang ke destinasi diberkati oleh ALLAH. Sebabnya driver tu adalah orang melayu juga.. sekian wassalam.

                                    - "renung-renungkan dan selamat beramal"-

  

Monday, November 21, 2011

Tahniah!!!


Tahniah kepada pasukan bola sepak bawah 23 tahun yang telah memenangi pingat emas sukan sea, dan tahniah kerana telah mempertahankan kejuaraan pada 2 tahun lepas.

Anda semua adalah perwira negara dan telah memberi kebanggaan kepad seluruh rakyat              Malaysia!! Tahniah!!!

Gurindam

Gurindam  Nasihat

Barang siapa menuntut ilmu
Tiada manusia yang akan menipu

Barang siapa putus asa
Pasti Allah akan murka

Barang siapa kuat berusaha
Pasti  kejayaan muncul bersama

Barang siapa meninggalkan yang lima
Pasti hidup tidak sempurna

Barang siapa melawan kata ibu dan bapa
Kelak hidup akan binasa

Barang siapa ikhlas bersahabat
Pasti persahabatan terjalin hebat

Barang siapa berpegang kepada Al-Quran
Pasti jiwa tenang  tiada keresahan

Barang siapa menjalin muafakat
Pasti hidup menjadi berkat

Barang siapa  menjalin cinta
Jauhkan diri  daripada nafsu buana

Barang siapa yang kaya raya
Ingatlah kepada yang susah sengsara

Efandi Yusop

Sunday, November 20, 2011

Sungai Gabai

                                                 AKTIVITI SPONTAN HARI MINGGU KAMI



                                                    semasa dalam perjalanan ke destinasi!




                                                                     Sempat kau berposing-posing ye...



                    Selesai menunaikan solat Zuhor



                                                   Keindahan air terjun sungai gabai


                                                         Ketua rombongan ke sungai gabai

               
                                                       Gambar jangan tak gambar ye Bapak n Fairuz                                                 
                  


                                                                             keindahan.....
                                                                 
                 
                                                                Dah bergambar dulu...ish3      


                                                 Selesai bermandi manda, 'best tak korang'




                         Rehat kejap, mana boleh nak terus je, nak sekodeng-sekodeng dulu, heee


                                      Ish4 kesiannya makan keropok je ke korang ni....


                                                 Bergambar lagi korang ni...!!!

            
                                                      Memang Cantik la Air Terjun Sungai Gabai!!


                                                        JOM KITA PERGI LAGI!!





                                                                           #    #    #




 

Tuesday, November 15, 2011

Durian

Melihat kawan-kawan aku gigih membuka durian sebiji dibahagi sorang seulas dan rakan yang tidak ada ditinggalkan untuk mereka. Itulah semangat setia kawan yang aku lihat. walaupun sedikit tetapi semua dapat rasa. 


                                         "biar sedikit tetapi semua dapat rasa"
                                                              
                                                        renung-renungkan


                                                        dan selamat beramal.




                                                                     #  #  #

Gaya wajah


                                                     Gaya wajah ni aku ambil di Bukit Ekpo

                                              ALAMAK! , KENAPA BAGITAU!!!

Friday, November 11, 2011

Salah hantar makanan

                                                 
                                                                  Oder 5 nasi goreng pattaya


                                         tetapi sampainya 5 nasi goreng ayam


                                    Ah!.. mesti dah lama tak korek telinga kan...


                                                                     


                                                                              Apalah!!!!


            nasib baik yang ambil oder tu comel (boleh la tahan, cantik, tapi sayang pekak)

Thursday, November 10, 2011

Jom pergi solat jumaat

                                                                Jom kawan-kawan


                                                 kita pergi solat jumaat


                              jangan tidur tau! masa khutbah berlangsung  


      kalau nak tidur bawak batang mancis sama-sama sengkang dekat kelopak mata tu


                                                    baru la tak tidur!!!


                                                       

Check Kesihatan

Tadi baru je aku selesai check kesihatan aku di dewan putra 2, aku pergi dengan kawan aku Hazim, bila ada pemeriksaan kesihatan aku terus macam semangat, lagi-lagi free kan, heee, aku check sebab aku nak tahu tahap kesihatan aku ni ok ke tak, sebab nya aku dah lama tak check kesihatan aku, aku kan ada sakit jantung jadi nak jugak check kesihatan aku ni, mana la tau ada yang tak kena dengan kesihatan aku ni, sebab dah lama sangatkan tak check. bila aku check, alhamdulillah rupanya aku sihat 100 peratus, tapi aku tak boleh aktif sangat la bersukan, kalau nak bersukan pun seminggu dua atau tiga kali je.
      Lepas siap check kesihatan aku ni, aku terus pergi ketempat kawan aku Hazim dia derma darah. Bila aku tengok jarum muka aku terus berkerut sebab aku tau kene ambil darah sakit bila jarum dimasukkan tu, besar pulak tu jarumnya, aku pun mula teringat masa aku di IJN, aku kena inject dekat tangan aku, jururawat pelatih tu inject aku, selang setengah jam tangan aku terus bengkak, sebabnya jururawat tu inject tak kena urat, lepas tu aku kena inject sekali lagi dengan doktor yang pakar. Tetapi sekarang aku kalau tengok jarum memang dah fobia, sebabnya sakit..   


                                             P/S: "JAGALAH KESIHATAN ANDA"

Penjaga aras 1 memang sudah tiada

Kesian tambah simpati kepada kucing kuning yang menjadi penjaga aras 1 telah tiada. Semalam aku lalu di bilik penjaga kucing itu, yang tinggal hanya pembalut lehernya yang luka, memang ia sudah pergi untuk selamanya. selepas ini tidak ada lagi jasadnya berkeliaran di bilik-bilik untuk masuk mencari tempat berehat, tiada lagi kedengaran suaran kucing meminta makanan, tiada lagi ngiauan kucing itu di pagi hari...tiada lagi!. Aku dapat rasakan yang penjaga kucing itu sangat sedih kerana dia bela kucing itu, dia bagi makan , dia buat tempat tinggal daripada kotak, dia bagi makan friskis, dia sangat baik daripada pandangan mata aku...sangat mulia daripada pandangan mata aku...semoga roh kucing kuning itu tenteram...Amin.

Wednesday, November 9, 2011

Penjaga aras 1

 Assalammualaikum.....


Di aras 1 kolej aku, ada seekor kucing kuning yang dipelihara oleh seorang pelajar yang duduk dekat aras 1 jugak, kucing tu, sentiasa berkeliaran untuk mencari makan di tong-tong sampah. Kucing itu juga sentiasa masuk bilik untuk mencari tempat tinggal yang selesa. 2 hari yang lepas aku lihat kucing itu dah terbaring dengan badannya tak larat untuk berjalan, lehernya dah dibalut dengan kain, kerana aku rasa lehernya tercedera akibat bergaduh.  Tuannya mungkin memberi rawatan di lehernya. Pada keesokan harinya kucing itu, terus terbaring tidak bermaya, aku terus pergi ke tempat kucing itu untuk melihat lebih jelas, memang kesian kucing itu, seperti nyawa dah dihujung tanduk, tinggal nyawa-nyawa ikan je.. Pada pagi ini semasa aku hendak pergi ke bilik air aku melihat kucing itu sudah tiada, didalam fikiran ini berkata adakah kucing ini sudah tiada meninggalkan aras 1 untuk selamanya? apakah kucing ini sudah bersara menjaga aras 1 ini? jika kucing ini memang sudah tiada di aras 1 ataupun di dunia ini, semoga kucing itu ditempatkan ditempat yang indah-Amin.

Monday, November 7, 2011

First video aku dekat youtube




Ha, ni la dia projek pertama aku dan kumpulan aku buat iaitu kumpulan "My Team". Buat clip video lepas tu masukkan kat dalam youtube. Penat jugak nak buat benda ni tapi seronok kerana kiteorang berkerjasama dalam penghasilan clip video ni. Masa nak buat clip video ni cuaca kurang elok, mendung dan ujan lebat...Kami gagah kan juga untuk hasilkan clip video tu. :-). Aku akan jadikan pengalaman buat clip video ni satu kenangan yang terindah dalam hidup aku, mungkin aku tak dapat pengalaman ini dekat luar sana. Walau apa pun aku nak ucapkan terima kasih kepada yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan projek pertama ini, dan terima kasih juga kepada Dr Normaliza yang telah memberi tunjuk ajar dalam penghasilan clip video ini. Sekian Wassalam.




                                                          "Hidup My Team"



Aidiladha di Kampung


-Aktiviti menjalankan ibadah korban-

                             
                                           Masa ni dekat rumah Cik ru...lembu ni ganas jugak tak nak tumbang...



                                      lembu disembelih  sambil bertakbir.... Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!



                               
                                                      * Alhamdulillah, selamat lembu ini dikorbankan*



                             
                         

                                               ..Yang ini dekat rumah Wahid Ismail, depan rumah aku je...


                                                Banyaknya darah...arg!!!arg!!...takut gak tengok darah ni...



                                                                      *Darah memancut...




                                      



                                                     - Proses melapah lembu-kuat ke tu angkat kaki lembu-














Ha... ni la dia aktiviti pada hari raya korban aku masa dekat kampung...kami semua saling berkerjasama antara satu dengan yang lain...penat masa nak melapah lembu, tapi seronok. Aku  dapat berkumpul dengan orang kampung, tolong-menolong sesama kita, tu la hidup bermasyarakat, kalau kita tak hidup bermasyarakat mungkin orang kampung tak kenal kita ni anak sapa kan..hee, ok la sekian wassalam. 



Wednesday, November 2, 2011

Pagi

                                       Cuaca mendung kat luar sana pagi ni




                                       macam nak hujan.....




          tapi mendung tak semestinya nak hujan kadang-kadang....






                                                 sejuk...

"9 Gaya Muka Saya"

Monday, October 31, 2011

"Perkara yang memang aku tak boleh nak lupa"

Assalammualaikum....
A) Perkara manis yang aku tak dapat lupa:
            1) first time dapat handphone masa aku habis tingkatan 5, tu pun ayah yang bagi...hee, selama aku sekolah aku tak penah guna handphone, tapi zaman sekarang budak umur 6 tahun pun dah ada handphone, mahal pulak tu!
            2) Dapat basikal barumasa aku umur 6 tahun...beli guna duit orang bagi masa melawat aku kat rumah, lepas balik dari buat pembedahan....
           3) Menang lumba lari 4x100 meter masa aku darjah 5, sakit-sakit pun main lumba lari...
           4) Menang lumba lari 100 meter antara kelas tingkatan 6, yang lari semuanya power-power, aku ni kira underdog la...
           5)Yang  ni memang aku tak akan lupa sampai bila-bila walaupun  aku dah tua..aku dapat anugerah kecemerlangan seluruh Johor calon istimewa STPM, dan wajah aku terpampang dekat surat khabar metro muka depan... best masa ditemuramah oleh wartawan masa tu...heee
B) Perkara pahit yang aku tak dapat lupa
           1) Masa aku kecik-kecik aku degil suka mandi sungai, ada suatu hari tu, aku mandi tiba-tiba aku lemas, nasib baik aku dapat diselamatkan dalam otak aku mesti aku mati...hee degil!
           2) Aku dan kawan-kawan aku curi buah cempedak dekat belakang rumah orang kampung aku, tiba-tiba orang tu keluar bawak parang, peh! nasib baik aku ni pantas berlari kalau tidak mati aku dikerjakan orang tu...hahahah, jahat-jahat...
           3) Yang ini aku memang tak akan lupa sampai aku tua... aku buat pembedahan dekat IJN, tubuh aku semacam robot yang hendak dibuat bahan uji kaji, penuh dengan wayar, tubuh aku di inject sana di inject sini, sakit gak la...Alhamdulillah sekarang dah sihat sikit la...
          4) umur aku 13 tahun saluran pernafasan aku dibesarkan kerana saluran pernafasan aku sempit, saluran tu dibesarkan melalui peha, jadi doktor tebuk peha aku, peh! memang sakit la...Ok wassalam.....
                                                        

Thursday, October 27, 2011

Jalan-jalan di pesta konvo UTHM

Jalan-jalan di pesta konvo UTHM depan kampung aku je....tapi tak semeriah pesta konvo UPM...HAHAHHA


Sebabnya baru mula hari ni...tapi dah banyak jugak la gerai yang bukak...
yang tak bestnya pesta tu wat kat depan masjid besar UTHM  (faham-faham jela)...tahun-tahun lepas buat dekat padang golf belakang padang bola sepak...yang bagusnya tak becak kali ni pesta konvonya...heeee...


jalan punya jalan aku teringat aku nak beli tali pinggang...sebab tali pinggang aku dah rosak, jadi kena la beli....jalan dan jalan sambil berbual dengan kawan aku yang bernama Wak Lan ni jumpa la satu gerai ada jual tali pinggang...aku mintak kurang seringgit je dia tak kasik...hampeh punyai peniaga..hhahahaha...harganya sepuluh ringgit je.. jadi aku beli la walaupun harga tak dapat kurang...untuk kegunaan aku jugak kan...


"terbang bersamaku"....





Wednesday, October 19, 2011

Batuk!

Selamat pagi penghuni dunia semua...!


pagi-pagi dah sebuk-sebuk update blog..apa la ko ni Fendi...hhahhah


Semua orang mesti ada satu perkara yang mereka tak suka dalam kehidupannyakan....sama lah macam aku,
dalam kehidupan ni aku paling tak suka "BATUK", pedih, perit, sakit, dan sebagainya yang seangkatan dengannya...heee


Aku kalau batuk tak macam orang lain batuk...aku batuk seperti orang tua yang dah uzur, (dapat bayangkan tak korang) memamg sakit la dada korang kalau batuk macam aku ni...dah la aku ni ada sakit jantung bila batuk je jantung aku msti sakit punya sebabnya, kata doktor aku dulu, elakkan daripada batuk, kerana ia akan bergesel jantung dengan organ yang lain, aku penah batuk dulu memg teruk sangat, lepas tu aku jumpa doktor, dia kata jantung awak dah terluka sikit disebabkan batuk...


sebenarnya aku ni tak boleh minum minuman yang sejuk akan menyebabkan batuk...tapi manusiakan suka benda yang dilarang...yang dilarang tu la yang di nak buat...contoh yang jelas aku la siapa lagi...aku hari-hari bila makan pagi, tengah hari dan malam, aku mesti order minuman sejuk, (keras kepala ko ni ek fendi)


ayah aku pun penah cakap "kau jangan jangan minum air sejuk, jangan nak jadi kutu rayau tengah-tengah malam, jantung kau tu dah la secondhand, kalu jut macam mana" tu la kata-kata negetif ayah aku yang sering dia pesan dekat aku...dia nak aku jaga kesihatan aku, tapi aku ni jenis kepala batu, tak dengar kata...(pandan muka kau fendi)...hee


masa aku sem 3, di dalam kelas teori kesusasteraan melayu yang didalamnya mempunyai pelajar seramai 120 orang pelajar, time pensyarah mengajar, tiba2 aku batuk tak berhenti-henti sehinggakan aku malu sendiri dan aku meminta izin kepada pensyaraha tu, aku minta balik cepat kerana tak nak mengganggu pelajar lain nak belajar...hhhhahah (padan muka ko sekali lagi fendi)


sesiapa yang membaca luahan hati aku ni, aku mohon agar doakan kesihatan aku ye, kerana aku ni nampak je ceria, ketawa sana-sini, tetapi.....aku tak sama macam korang semua....:-)

My Life Is About J

 ASSALAMMUALAIKUM....


Macam mana nak terangkan ek...mencabar jugak soalan yang diberikan ni tentang "J", tetapi kita harus cuba untuk menjawabnya kerana dalam dunia ni kita harus mencuba sesuatu yang baru...


tetapi dalam kes "J" ni aku akan jawab dengan sebaik mungkin dalam menjawab soalan yang diutarakan oleh pensyarah aku dalam subjek Kesusasteraan Dalam Multimedia...






  • Jasper 
seorang wanita yang berkulit hitam yang menjadi pembantu kepada Dr. Notts agar sentiasa menjaga pejabatnya semasa Dr.Notts di luar negara




  • Jonah ADALAH John
  • John ADALAH Jonah
Mereka adalah orang yang sama....


Dr. Notts memberi gelaran John sebagai Jonah, kerana Dr.notts tidak mahu melihatnya seorang yang mengada-ngada...


Panggilan Jonah kepada John Dr. Notts sudah terbiasa dan John akur dengan panggilan Jonah yang diberikan oleh Dr. Notts... 

Berbisik Aku Kepada Bulan

Bulan
aku rindu kepada ayah dan ibu aku
aku ingin mendakapnya dengan tulus hati ini
aku ingin melihat mereka tersenyum gembira
bulan
bilahkah aku dapat mengembirakan mereka?


Bulan
aku tercari-cari jiwa yang suci
aku kalah dengan mainan perasaan
aku terduduk
aku seperti hilang ketentuan arah
dimana jiwa suci itu
aku inginkannya kembali


Bulan
jadikanlah aku temanmu
dikala aku sepi aku dapat berbual denganmu
dikala aku sedih aku dapat meluahkan segalanya kepadamu
dikala hati ini gelap kau dapat menerangi kembali semangat juangku